Żucie owoców jałowca

Jako środka leczniczego używano też powideł z jagód, dodając je do wody, mleka lub wina. Odwar z „roztłuczonych” owoców miał „poty poruszać” i działać moczopędnie. Używało się go więc przy puchlinie wodnej i kamicy nerkowej. Najprostszym sposobem zabezpieczenia się od wszelkiej zarazy było żucie samych owoców. Roślina ta znana była z przyśpiewek ludowych, np. „zielona rutka, jałowiec — lepszy kawaler niż wdowiec”. Ks. Kneipp zalecał na poprawę przemiany materii kurację polegającą na spożywaniu owoców jałowca, rozpoczynając od 4 jagód dziennie, aż do 15, dodając codziennie po jednej, a następnie obniżając o jedną aż do 4. Właściwości i zastosowanie w lecznictwie domowym

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim serwisie! Jestem zawodowym architektem wnętrz. Na tym serwisie zamieszczam moje pomysły na aranżację pomieszczeń i wyposażenie domu mam nadzieję, że moje pomysły Ci się spodobają. Zapraszam również do komentowania i likowania mojego profilu na fb.
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)