Z owoców głogu sporządza się w domu…

W niektórych krajach suszone mielone owoce są do dziś dodawane do ciasta na placki. Z owoców głogu sporządza się w domu soki, kompoty, kisiele, galaretki, marmolady, dżemy, nalewki, wina i wódki. Staropolska zupa z głogu. Dojrzałe owoce głogu, zebrane po przymrozku, rozgotować razem z miękiszem bułki i przetrzeć przez sito. Dodać wina, doprawić do smaku cukrem i cynamonem, zagotować. Podawać z grzankami. W ŻYWIENIU I LECZENIU ZWIERZĄT. Głóg stanowi dobry pożytek pszczeli, szczególnie ze względu na długi okres kwitnienia. Pszczoły zbierają z niego również duże ilości wosku. Ongiś owocami głogu chętnie karmiono wieprze.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim serwisie! Jestem zawodowym architektem wnętrz. Na tym serwisie zamieszczam moje pomysły na aranżację pomieszczeń i wyposażenie domu mam nadzieję, że moje pomysły Ci się spodobają. Zapraszam również do komentowania i likowania mojego profilu na fb.
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)