Surowcem są owoce kminku

Przed zimą należy walczyć z gryzoniami, ponieważ korzenie kminku chętnie są przez nie wyjadane. Zbiór ich przeprowadza się w czerwcu drugiego roku, w momencie, gdy baldachy brunatnieję i mają odcień czerwonawy. Wówczas ścina się pędy u podstawy i suszy na plandekach, a następnie owoce młóci, doczyszcza oraz powtórnie dosusza w miejscu suchym i przewiewnym. Zawartość olejków w owocach i związany z tym smak oraz aromat uzależnione są od dobrego nasłonecznienia roślin. Przy pojawieniu się okazów chorych lub zaatakowanych przez szkodniki należy je wcześnie wyrywać i od razu palić. Co zawiera? Owoce kminku zawierają olejek, a w nim decydujące o jego wartości składniki: kaiwon oraz limonen, żywice, garbniki, wosk, sole mineralne, flawonoidy (kwercetyna i kemferol), tłuszcze, biedka i cukry oraz kwasy organiczne (kawowy).

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim serwisie! Jestem zawodowym architektem wnętrz. Na tym serwisie zamieszczam moje pomysły na aranżację pomieszczeń i wyposażenie domu mam nadzieję, że moje pomysły Ci się spodobają. Zapraszam również do komentowania i likowania mojego profilu na fb.
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)