Staropolski przepis na sporządzanie piwa jałowcowego

Kiedyś służył do wyrobu piwa, a obecnie bywa dodawany przy wyrobie wódek gatunkowych (jalowcówka, dzin). Staropolski przepis na sporządzanie piwa jałowcowego: 30 funtów jagód potłuc, a następnie gotować w 10 garncach wody z dodatkiem chmielu. Następnie postępować podobnie jak przy wyrobie zwykłego piwa. W HIGIENIE OSOBISTEJ I KOSMETYCE. Przy trądziku i lójotoku stosuje się kąpiele w wywarze jałowca. Na 1 wannę dodaje się wywar z 200 g suchych rozdrobnionych owoców.W ŻYWIENIU I LECZENIU ZWIERZĄT. Owoce jałowca są ulubionym pokarmem wielu dzikich ptaków. Dodaje się je także do karmy ptactwa domowego, dzięki czemu mięso zyskuje specyficzny posmak dziczyzny. Dodatek jałowca do paszy pobudza mleczność krów i uodpamia zwierzęta na choroby. Ongiś skarmiano nim wieprze. W weterynarii należy do leków moczopędnych i przeciwzapalnych, używany w formie ciepłych naparów z całych gałązek, a nawet z drewna.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim serwisie! Jestem zawodowym architektem wnętrz. Na tym serwisie zamieszczam moje pomysły na aranżację pomieszczeń i wyposażenie domu mam nadzieję, że moje pomysły Ci się spodobają. Zapraszam również do komentowania i likowania mojego profilu na fb.
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)