Smak owoców jest piekący, a potem — słodkawy

Kwitnie od lipca do pierwszych przymrozków i z tego względu części owoców już nie zawiązuje. Owocem jest podługowato jajowata, zielonoszara rozłupka, rozpadająca się niekiedy na dwie niełupki. Cała roślina odznacza się silnym, typowym, kamforowym zapachem, przypominającym anyż. Istnieje kilka podgatunków kopru włoskiego, w tym zwyczajny, najczęściej u nas uprawiany na owoce do celów leczniczych i przyprawowych. Niektóre jego odmiany, np. tzw. słodka, są uprawiane w krajach śródziemnomorskich na owoce i liście, służące jako przyprawa. Inne odmiany, jak „azorska” i „pieprzowa”, uprawiane są głównie na jarzynę (młode pędy). Koper wioski jest rośliną miododajną. Inne polskie nazwy: koper lekarski, koperek-anyżek, fenkul, fankul, fankiel, fenkel, osła- dziec i świniak.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim serwisie! Jestem zawodowym architektem wnętrz. Na tym serwisie zamieszczam moje pomysły na aranżację pomieszczeń i wyposażenie domu mam nadzieję, że moje pomysły Ci się spodobają. Zapraszam również do komentowania i likowania mojego profilu na fb.
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)