Przetwory z jarzębiny można przygotować samemu w domu

Zastosowanie w gospodarstwie domowym W NASZEJ KUCHNI. Dziś chętnie używa się owoców jarzębiny do marmolad i dżemów. Są z niej także produkowane soki i syropy (Sorbowit), odżywcze i lecznicze.. W tym celu zbiera się owoce po przymrozkach, aby były już odgoryczone. Odgraniczać owoce można też przez moczenie w lekko osobnej wodzie, a następnie kilkakrotne płukanie lub przez zanurzenie na chwilę w gorącej wodzie. Można je też przemrażać w zamrażalniku lodówki. Sok z owoców otrzymuje się przez zalanie kg oczyszczonych z szypułek i umytych owoców 21 wody i gotowanie ich do miękkości. Następnie przeciera się je przez sito, wyciska i pasteryzuje sok w słoikach lub butelkach. Z takiego soku można sporządzać zdrowe i smaczne kisielki, biorąc 2 łyżki stołowe soku i łyżkę cukru oraz łyżeczkę mąki ziemniaczanej na szklankę wody.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim serwisie! Jestem zawodowym architektem wnętrz. Na tym serwisie zamieszczam moje pomysły na aranżację pomieszczeń i wyposażenie domu mam nadzieję, że moje pomysły Ci się spodobają. Zapraszam również do komentowania i likowania mojego profilu na fb.
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)