Przebrane i umyte owoce zalane wodą dusi się do miękkości
Z owoców można również smażyć powidła, dodając na 1 kg jarzębiny 50 dag cukru i 1 szklankę wody. Przebrane i umyte owoce zalane wodą dusi się do miękkości, przeciera, dodaje cukier i zagęszcza. Przepis na konfitury z jarzębiny: Z 1,5 kg cukru i 2 szklanek wody ugotować syrop „do nitki”. Umyte i nakłute szpilką owoce zalać chłodnym syropem, syrop zlać, zagęścić i gorącym powtórnie zalać owoce na dobę, a następnie dogotować na wolnym ogniu. Przepis na kwas z jarzębiny. Do przyrządzenia potrzeba 1 kg owoców, 2 szklanki cukru, 41 wody i 10 dag drożdży. Odgoryczone przez sparzenie owoce rozgnieść, zalać wodą i gotować 10 minut. Odsączyć, wsypać cukier, ostudzić, dodać rozprowadzone drożdże, starannie wymieszać, zlać do butelek, szczelnie zakorkować i pozostawić na 3 dni w chłodnym miejscu.
Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: