Podsuszone śliwki jako przekąska i dodatek do mięs.

Podsuszone śliwki na rożenkach przechowuje się w słojach szklanych. Stanowią one smaczną przekąskę i dodatek do mięs. Likier kminkowy: 0,5 1 spirytusu, 0,5 kg cukru, 1/2 szklanki niedojrzałych, zielonych nasion kminku, 0,5 1 wody. Z wody i cukru przygotowuje się syrop, który po ostudzeniu miesza się ze spirytusem, dodaje nasiona kminku i na 5 dni pozostawia w ciemnym miejscu w zamkniętym szczelnie naczyniu. Potem przecedza się i zlewa do flaszek. Likier taki jest klarowny i ma zielonkawe zabarwienie. W HIGIENIE OSOBISTEJ I KOSMETYCE. Olejek kminkowy ma zastosowanie w kosmetyce, jako komponent zapachowy przy produkcji mydeł, kremów, perfum i płynów dezynfekcyjnych. W ŻYWIENIU I LECZENIU ZWIERZĄT. Kminek jest dobrym pożytkiem pszczelim. Owoce jego podawane zwierzętom w pożywieniu wpływają na pobudzenie apetytu i lepsze trawienie. Dla większych zwierząt dodaje się do paszy 25—50 g, natomiast dla owiec 5— —10 g dziennie. Makuchy lub słoma kminkowa są dobrym dodatkiem do paszy, wzmagającym mleczność u bydła. Kiedyś dodawano kminku do karmy dla gołębi, wierząc, że wówczas trzymają się domu.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim serwisie! Jestem zawodowym architektem wnętrz. Na tym serwisie zamieszczam moje pomysły na aranżację pomieszczeń i wyposażenie domu mam nadzieję, że moje pomysły Ci się spodobają. Zapraszam również do komentowania i likowania mojego profilu na fb.
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)