Owoce dla celów leczniczych trzeba zbierać w okresie pełnej dojrzałości
Nie należy ich zbierać, gdy w powietrzu jest nadmiar wilgoci, a jedynie w dni suche i słoneczne. Owoce dla celów leczniczych trzeba zbierać w okresie pełnej dojrzałości, jeszcze przed przymrozkami i suszyć w temperaturze do 45°C, dla celów kulinarnych natomiast lepiej po przymrozkach, ponieważ wówczas są mniej gorzkie. Co zawiera? Kwiaty bogate są w terpeny, flawonoidy, kwas ursolowy i izokwercytynę. Owoce zawierają kwasy organiczne (parasorbowy i jabłkowy), gorycze, garbniki (karotenoidy), sole mineralne (potas, sód, magnez, miedź) i cukry oraz prowitaminę A, a także witaminy B, C, E, PP i K; ilość witamin zależy od stopnia dojrzałości owoców. Nasiona zawierają olej tłusty. Na granicy magii i wiedzy. Już za czasów rzymskich łowcy ptaków wabili je owocami jarzębiny, stąd pochodzi nazwa łacińska tej rośliny („aucupare” — polować na ptaki).
Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: