Olejkiem aromatyzuje się aperitify, wino i piwo

Stanowi składnik mieszanek przyprawowych, m.in. piernikowej, oraz używana jest przy produkcji niektórych wódek i likierów ziołowych. Niekiedy dodaje się kolendry do słodkiego ciasta, a nawet do chleba, a z młodych zielonych liści przyrządza jarzynę do mięsa. Chcąc gorszym gatunkom herbaty nadać aromat zbliżony do „Earl Grey”, można na 2,łyżeczki herbaty dodać 1/3 łyżeczki utłuczonych owoców kolendry. W HIGIENIE OSOBISTEJ I KOSMETYCE. W przemyśle perfumeryjnym używa się olejku kolendrowego do aromatyzowania mydeł, wód toaletowych, perfum, płynów i past dezynfekcyjnych, a także detergentów. Z tłuszczu otrzymanego z nasion produkuje się różne środki piorące, np. Kokosal. Kolendra wchodzi w skład kompozycji zapachowach suszonych ziół w połączeniu z gałką.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim serwisie! Jestem zawodowym architektem wnętrz. Na tym serwisie zamieszczam moje pomysły na aranżację pomieszczeń i wyposażenie domu mam nadzieję, że moje pomysły Ci się spodobają. Zapraszam również do komentowania i likowania mojego profilu na fb.
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)