Olejek koprowy bywa wykorzystywany niekiedy do aromatyzowania past do zębów i mydeł

Młode łodygi bywają gotowane, podobnie jak szparagi, i podawane na gorąco z tartą bułeczką i masłem lub na zimno z cytryną i oliwą. Na sałatki używa się w niektórych krajach ogonków liściowych odmiany słodkiej, podobnie jak cykorii lub selerów naciowych, a owoce sproszkowane dodaje do potraw z kukurydzy lub ryżu, a także do niektórych mięs, szczególnie drobiu, baraniny czy sarniny (w połączeniu z czosnkiem i cebulą), dla uzyskania ciekawego smaku i zapachu.
Może też być składnikiem przyprawy piernikowej, a w przemyśle cukierniczym zastępuje się nim często anyż przy wyrobie cukierków i ciasteczek. Służy też jako dodatek aromatyzujący przy produkcji niektórych wódek i likierów. W HIGIENIE OSOBISTEJ I KOSMETYCE. Wywar z 1 łyżki sproszkowanych nasion na szklankę wody służy do wcierania w skórę głowy, jako korzystny środek na lepszy porost włosów, szczególnie łatwo przetłuszczających się, którym poza tym nadaje połysk i przyjemny zapach. Naparem takim można też przemywać twarz, szczególnie przy cerze tłustej: zdarza się jednak, że wywołuje uczulenie. W ŻYWIENIU I LECZENIU ZWIERZĄT. Koper włoski jest dobrym pożytkiem pszczelim. Ongiś — wiedząc, że pszczoły lubią zapach kopru—wycierano jego zielem wnętrze uli, aby roje z nich nie uciekały. Słoma kopru włoskiego dodana do paszy działa mlekopędne. Jako lek weterynaryjny koper wioski jest dzisiaj rzadko stosowany, chociaż należy do dobrych środków wiatropędnych poprawiających trawienie i apetyt. Napar lub dodatek owoców do paszy bywa stosowany w chorobach macicy.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim serwisie! Jestem zawodowym architektem wnętrz. Na tym serwisie zamieszczam moje pomysły na aranżację pomieszczeń i wyposażenie domu mam nadzieję, że moje pomysły Ci się spodobają. Zapraszam również do komentowania i likowania mojego profilu na fb.
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)