Napary z kminku

W tym celu sporządza się napar dla dorosłych z 1 łyżki, a dla dzieci z 1/2 łyżki zmielonych nasion na szklankę wrzątku i pozostawia pod przykryciem na 15 minut. Pije się po odcedzeniu 3 razy dziennie po 1/2 do 1 szklanki po posiłkach. Przy niestrawności można stosować mieszankę (w równych częściach) z kwiatu rumianku pospolitego, ziela mięty pieprzowej i zmielonego owocu kminku, biorąc do sporządzenia naparu łyżkę mieszanki na szklankę wrzątku. Parzyć pić jak poprzednio. Zmielone nasiona kminku można także przyjmować po 1 g, razem z miodem, dżemem lub w mieszance z majerankiem i otrębami, posypując ser czy twaróg. Zastosowanie w gospodarstwie domowym W NASZEJ KUCHNI. Przyprawę głównie stanowią nasiona kminku w stanie dojrzałym, choć ongiś jadano też korzenie gotowane, podobnie jak marchew, pietruszkę czy pasternak.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim serwisie! Jestem zawodowym architektem wnętrz. Na tym serwisie zamieszczam moje pomysły na aranżację pomieszczeń i wyposażenie domu mam nadzieję, że moje pomysły Ci się spodobają. Zapraszam również do komentowania i likowania mojego profilu na fb.
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)