Nalewkę sporządza się ze 100 g suszonego ziela

Pozostawia na 20 minut, cedzi się i pije 3 razy dziennie po pól szklanki przed posiłkiem. Nalewkę sporządza się ze 100 g suszonego ziela, zalanego 1/2 1 alkoholu (70%). Po tygodniu zlewa się i zażywa przed jedzeniem 30—60 kropli w kieliszku wody lub na cukrze. Tzw. krople dziurawcowe można też nabyć w aptekach lub sklepach zielarskich. Zarówno nalewka, jak i odwar mogą służyć do pobudzenia apetytu i uśmierzenia bólów głowy na tle żołądkowym. Przydatne może tu być również winko, sporządzone z 30 g dziurawca, 10 g drapacza i cytryny w plastrach, zalanych 1 1 białego wytrawnego wina gronowego. Po 14 dniach napój należy przesączyć dosładzając cukrem (60—120 g). Pić 1 kieliszek przed obiadem.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim serwisie! Jestem zawodowym architektem wnętrz. Na tym serwisie zamieszczam moje pomysły na aranżację pomieszczeń i wyposażenie domu mam nadzieję, że moje pomysły Ci się spodobają. Zapraszam również do komentowania i likowania mojego profilu na fb.
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)