Lecznicze właściwości owoców

Owoce zawierają gorycze (krategina), kwasy organiczne (winowy, cytrynowy, krategowy, chlorogenowy i kawowy), fitosterole, pektyny, flawonoidy, cukry, garbniki, olejek eteryczny, prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C i P oraz sole mineralne (żelazo, mangan, kobalt). Nasiona zawierają amygdalinę, hiperozyd i olej tłusty. Na granicy magii i wiedzy Lecznicze właściwości owoców znane były już w starożytnej Grecji i opisane przez Dioskorydesa. Nazwa „oxyterracyna” wywodzi się z greckiego i oznacza „ostry cierń”. W średniowieczu uważano głóg za dobry środek nasercowy, a mielonych owoców dodawano do mąki przy wypieku chleba. Od dawna stosowany był w medycynie ludowej przy podagrze, zapaleniu opłucnej i krwawieniach wewnętrznych. Od XIX wieku stał się lekiem oficjalnym.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim serwisie! Jestem zawodowym architektem wnętrz. Na tym serwisie zamieszczam moje pomysły na aranżację pomieszczeń i wyposażenie domu mam nadzieję, że moje pomysły Ci się spodobają. Zapraszam również do komentowania i likowania mojego profilu na fb.
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)