Kozieradka ma działanie zmiękczające, osłaniające, przeciwzapalne, odżywcze
Właściwości i zastosowanie w lecznictwie domowym Kozieradka ma działanie zmiękczające, osłaniające, przeciwzapalne, odżywcze, witaminowe i mlekopędne, a także przeciwcukrzycowe i w mniejszym stopniu wykrztuśne. Zewnętrznie stosowana jest w schorzeniach skórnych. Najczęściej jednak przejmujące się ją do wewnątrz w formie mieszanek ziołowych, takich jak „Gastrogran”, „Rectosan”, „Fitolizy- na . W warunkach domowych zalecana jest na pobudzenie apetytu, przy stanach zapalnych i owrzodzeniach przewodu pokarmowego, jak również przy rekonwalescencji, zatruciach żołądkowych i jako środek osłaniający przy stosowaniu sulfamidów, a także przy wiosennym niedoborze witamin w organizmie. Można ją stosować samą lub jako środek osłaniający wraz z siemieniem lnianym. Odwar sporządza się z łyżeczki zmielonych nasion na szklankę wody, gotując przez 30 min. Pije się 3 razy dziennie po pól szklanki. Jako środka tuczącego używa się sproszkowanych nasion zmieszanych w równych częściach z oliwą i miodem, przyjmując po łyżeczce 3 razy dziennie. Zewnętrznie kozieradka może być używana na ropnie, przy ropnym zapaleniu skóry, czyrakach, źle gojących się owrzodzeniach żylakowych — w postaci kataplazmów lub okładów z rozgotowanych, zmielonych nasion przykładanych na gazie lub płótnie. W postaci płukanek stosuje się ją przy zapaleniu gardła lub do lewatywy przy stanach zapalnych jelita grubego zwiększenia ich mleczności. Zauważono też, że dodatek nasion kozieradki do paszy likwiduje porażenie poporodowe u bydła i zapobiega tężyczce pastwiskowej. Nasiona kozieradki dodawane do karmy dla kur zwiększają nośność i wielkość jaj, jak również podnoszą ich wartość smakową.
Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: