Koper włoski

Koper wioski pochodzi z rejonu Morza śródziemnego i Azji Mniejszej. Obecnie jest uprawiany w całej Europie, na większą skalę w Niemczech i Holandii, jak również w Ameryce i Azji (Chiny). W Polsce może być uprawiany jedynie w rejonach cieplejszych, gdyż jest zawodny. Typowe cechy rośliny Jest to roślina wieloletnia, w pierwszym roku wytwarzająca długi, wrzecionowaty korzeń gromadzący substancje zapasowe oraz rozetę odziomkowych, ogonkowych, pierzastodzielnych liści. Są one delikatne i zbliżone pokrojem do kopru ogrodowego. W końcu pierwszego lub w drugim roku uprawy koper włoski wytwarza prosty, drobno żeberkowany, często nabiegły antocyjanem i górą rozgałęziony pęd kwiatowy. Liście łodygowe mają skórzaste pochwy, otaczające łodygę. Kwiaty są drobne, żółtawe, nektaryzujące, zebrane w duże płaskie baldachy na szczytach pędów i zakwitające kolejno, piętrami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim serwisie! Jestem zawodowym architektem wnętrz. Na tym serwisie zamieszczam moje pomysły na aranżację pomieszczeń i wyposażenie domu mam nadzieję, że moje pomysły Ci się spodobają. Zapraszam również do komentowania i likowania mojego profilu na fb.
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)