Kolendra zapobiegała upiciu sie winem

Zapobiegała też ponoć upiciu się winem. Na nabrzmiałe „piersi białoglowskie” stosowano w postaci okładów sok wyciśnięty z rośliny z dodatkiem olejku różanego, a na ból głowy sporządzano specjalną wodę z nasion kolendry. Wierzono też, iż z dobrym skutkiem „zęby od bólu zachowuje”, a cukier na kolendrze gotowany „mózg posila”. Używana też była „na oczy opuchłe i ciemne”, a jej dodatek utrwalał piwo. Miała więc szerokie zastosowanie, zarówno w apteczce domowej, jak i w cukiernictwie. Ziarna oblepione cukrem (kandyzowane) służyły jako przysmak, a na zabawach obrzucano się nimi zamiast konfetti. Już Marcin z Urzędowa pisał: „Wiadomy koriander każdemu także i też dzieci w pieluszkach znają pocukrowany raczej pożywają”.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim serwisie! Jestem zawodowym architektem wnętrz. Na tym serwisie zamieszczam moje pomysły na aranżację pomieszczeń i wyposażenie domu mam nadzieję, że moje pomysły Ci się spodobają. Zapraszam również do komentowania i likowania mojego profilu na fb.
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)