Kolendra dodatego do peklowania mięsa

Olejek otrzymywany przez destylację znany był jako środek „poruszający wiatry i wzmacniający żołądek”. Kolendrę stosowano w dawnej Polsce jako dodatek przy peklowaniu mięsa. Dawne przepisy polecały też pranie ubrania bielizny w wywarze z ziela kolendry dla pozbawienia ich przykrego zapachu potu i wytępienia insektów. Właściwości i zastosowanie w lecznictwie domowym. Kolendra ma działanie wiatropędne, przeciwskurczowe, przeciwbakteryjne, pobudzające trawienie, żółciopędne, mlekopędne, uspokajające i wzmacniające. W warunkach domowych szczególnie nadaje się do pobudzania apetytu i lepszego trawienia, przy wzdęciach i niedokwaśności na tle nerwowym w postaci naparu z łyżeczki owoców na szklankę wrzątku. Parzy się 10—15 minut i pije po pól szklanki 3 razy dziennie. Kolendra wchodzi w skład licznych mieszanek, stanowi też dodatek do maści przeciwreumatycznych, a olejek często jest zapachowym składnikiem mikstur.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim serwisie! Jestem zawodowym architektem wnętrz. Na tym serwisie zamieszczam moje pomysły na aranżację pomieszczeń i wyposażenie domu mam nadzieję, że moje pomysły Ci się spodobają. Zapraszam również do komentowania i likowania mojego profilu na fb.
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)