Kminek pojawia się już w wykopaliskach neolitycznych

Nie jest pewne, czy znany był w starożytności, choć wspominają o nim Pliniusz i Dioskorydes (niepewna identyfikacja). Znany był prawdopodobnie także dawnym Arabom. W średniowieczu znajdował się w obrocie handlowym portów belgijskich i polskich, a jako przyprawy używano go u nas już za czasów pierwszych Piastów. Stanowił dodatek do barszczu, mięsa i pieczywa. W dawnej Polsce pospolicie znany również jako lek, stosowany nawet wśród biedoty, głównie przy dolegliwościach żołądka, przy kolce, wzdęciach, na wątrobę i jako środek moczopędny. W tym celu podawano zmielone nasiona, czasem mieszane z winem. Z naparu kminku robiono też lewatywy. Uważano go za dobry środek przy biegunce i czerwonce oraz upławach, a rozgotowaną miazgą leczono „zaflegmienie piersi”.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim serwisie! Jestem zawodowym architektem wnętrz. Na tym serwisie zamieszczam moje pomysły na aranżację pomieszczeń i wyposażenie domu mam nadzieję, że moje pomysły Ci się spodobają. Zapraszam również do komentowania i likowania mojego profilu na fb.
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)