Jałowiec wykazuje działanie odtruwające

Jałowiec wykazuje działanie odtruwające, ułatwiając wydalanie ubocznych produktów przemiany materii. Uwaga! Należy go używać z umiarem, ponieważ może podrażniać nerki i wywołać krwiomocz, a stosowany zewnętrznie — spowodować zapalne stany skóry z obrzękiem. Zastosowanie w gospodarstwie domowym W NASZEJ KUCHNI. W kuchni owoców jałowca używa się jako przyprawy do mięs, zwłaszcza do dziczyzny tak przy pieczeniu, jak i marynowaniu dla podniesienia jej wartości smakowych. W dymie jałowcowym dobrze wędzi się wędliny, przez co uzyskują one specyficzny zapach, smak i trwałość. Można go dodawać do gotowanej kwaszonej kapusty lub brukwi dla pozbawienia ich przykrego zapachu. W tym celu używa się też jałowca do cynaderek. Stosuje się go przy marynowaniu grzybów: gąsek, kurek i surojadek.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim serwisie! Jestem zawodowym architektem wnętrz. Na tym serwisie zamieszczam moje pomysły na aranżację pomieszczeń i wyposażenie domu mam nadzieję, że moje pomysły Ci się spodobają. Zapraszam również do komentowania i likowania mojego profilu na fb.
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)