Dużo większe znaczenie posiada hyzop jako przyprawa kuchenna

Zastosowanie w gospodarstwie domowym W NASZEJ KUCHNI. Używa się go tak w stanie świeżym, jak i po wysuszeniu, ale w niewielkiej ilości, w formie dodatku do sałat, surówek, mięs i potraw z jarzyn, a także do zupy fasolowej czy ziemniaczanej. Najczęściej występuje jako składnik mieszanek przyprawowych. Olejek z hyzopu jest dodawany do likierów, gdyż nadaje im pikantny, gorzkawy smak. W HIGIENIE OSOBISTEJ I KOSMETYCE. Do kąpieli nóg przy nadmiernym poceniu poleca się używać mieszanki z równych części ziela hyzopu, kory dębowej, ziela skrzypu i kwiatu krwawnika. W ŻYWIENIU I LECZENIU ZWIERZĄT. Hyzop należy do roślin silnie nieelitaryzujących, chętnie oblatywanych przez pszczoły. W weterynarii bywa używany jako środek dezynfekujący, uspokajający i ściągający. Odwar z tego ziela służy do przemywania ran. JAKO OZDOBA OGRODÓW I MIESZKAŃ. Hyzop można traktować również jako roślinę dekoracyjną na rabatach lub w ogródkach skalnych.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim serwisie! Jestem zawodowym architektem wnętrz. Na tym serwisie zamieszczam moje pomysły na aranżację pomieszczeń i wyposażenie domu mam nadzieję, że moje pomysły Ci się spodobają. Zapraszam również do komentowania i likowania mojego profilu na fb.
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)