Dodatek do sosów i dziczyzny, dzikiego ptactwa

Owoce jarzębiny często dodaje się do ciężko strawnych potraw, ponieważ ułatwiają i przyspieszają trawienie. Stanowią dobry dodatek do sosów i dziczyzny, zwłaszcza dzikiego ptactwa, a czasem do tłustej pieczeni. Szczególnie często używane są w kuchni skandynawskiej. Sporządza się z nich także likiery i wódki. Bardzo korzystny jest dodatek jarzębiny do niektórych dżemów, między innymi do niżej podanej mieszanki: 1 kg jabłek, 1 kg gruszek, 1 kg śliwek, 1 kg odgoryczonych przez sparzenie owoców jarzębiny i 1 kg cukru. Dżem taki jest doskonałym dodatkiem do mięsa, zamiast kosztownych borówek. Z suszonych owoców można też przygotowywać „witaminową” herbatkę, a prażone stanowiły kiedyś namiastkę kawy.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim serwisie! Jestem zawodowym architektem wnętrz. Na tym serwisie zamieszczam moje pomysły na aranżację pomieszczeń i wyposażenie domu mam nadzieję, że moje pomysły Ci się spodobają. Zapraszam również do komentowania i likowania mojego profilu na fb.
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)