Cała roślina w okresie kwitnienia odznacza się cierpkim, aromatycznym zapachem

Owocem jest ciemnobrunatna rozłupka, rozpadająca się na 4 niełupki. Owocuje w sierpniu. Cała roślina w okresie kwitnienia odznacza się cierpkim, aromatycznym zapachem. Sposób uprawy i zbioru Surowcem przyprawowym i leczniczym jest kwitnące ziele hyzopu. Obecnie jest ono prawie wyłącznie przyprawą i może być pozyskiwane z własnego ogródka. Roślina jest bowiem nie- zbyt wymagająca i dobrze przystosowana do naszego klimatu. Uprawiana bywa jako wieloletnia lub jednoroczna. Lubi stanowiska nasłonecznione, osłonięte od wiatrów, zasobne w wapń i należycie odchwaszczone, szczególnie gdy pozostaje na tym samym miejscu przez kilka lat. Hyzop można wysiewać w marcu do skrzyneczki (rzutowo), a następnie w maju wysadzać w rozstawie 40 na 30 cm. Można też wysiewać go wprost do gruntu w końcu kwietnia, w rzędy odległe od siebie o 30 cm, na głębokość 0,5—1 cm, w ilości 5—6 g na 10 m2.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim serwisie! Jestem zawodowym architektem wnętrz. Na tym serwisie zamieszczam moje pomysły na aranżację pomieszczeń i wyposażenie domu mam nadzieję, że moje pomysły Ci się spodobają. Zapraszam również do komentowania i likowania mojego profilu na fb.
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)